Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ είχε πει πώς δεν υπάρχει πιο πιστός φίλος από το βιβλίο. Τα παιδιά εκτός από φαγητό, ύπνο και παιχνίδι στο μεγάλωμά τους χρειάζονται και τα βιβλία. Το διάβασμα μεγαλώνει τα παιδιά!
Τα βιβλία έχουν ιστορίες που δίνουν το έναυσμα να διεγερθεί η φαντασία των παιδιών, η οποία προσφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη και ωρίμανση της σκέψης των παιδιών.
Τι προσφέρει ένα βιβλίο; Το βιβλίο αναπτύσσει τη φαντασία του παιδιού, δίνοντας του το κλειδί για εσωτερική εξερεύνηση, καλλιεργεί την δημιουργικότητά του και το βοηθά να συζητήσει τα προβλήματα που έχει. Επίσης βοηθά το παιδί να διαχειριστεί το στρες, να βελτιώσει τον εαυτό του, να συλλέξει πληροφορίες για άλλες κουλτούρες και πολιτισμούς και τέλος πολύ σημαντικό, να βελτιώσει τον εαυτό του.
Ο κόσμος του βιβλίου είναι μαγικός! Η ανάγνωση κάθε σελίδας είναι ένας τρόπος χαράς, γνώσης και επαφής του παιδιού με τη σελίδα και το χαρτί. Ακόμη είναι η έναρξη ενός παιχνιδιού (μέσα από το παίξιμο της ιστορίας του βιβλίου) που το βοηθά στην επικοινωνία και στην κοινωνικότητα με άλλα παιδιά.
Τα παιδιά που μεγαλώνουν με βιβλία, συνήθως αγαπούν και το διάβασμα. Και εδώ να σταθώ και να επισημάνω πως είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να διαβάζουν μαζί με τα παιδιά! Αυτό, συμβάλει πολύ στο δέσιμο μεταξύ γονιών και παιδιών
Στο σπίτι συνήθως επικρατούν πράγματα και σκέψεις που οδηγούν τα παιδιά μακριά από τα βιβλία. Όπως η τηλεόραση, ο υπολογιστής ή οι φράσεις τύπου ‘’διάβασέ το μόνος σου!’’, ‘’τώρα δε σε βοηθώ πια μεγάλωσες!’’ κλπ.
Επίσης κάποιοι γονείς δε διαβάζουν οι ίδιοι βιβλία ή κάποιου είδος έντυπο, όπως εφημερίδα ή περιοδικό, με αποτέλεσμα το παιδί να μην έρχεται σε επαφή με αυτά. Ακόμη πολλοί γονείς γκρινιάζουν όταν έχουν να διαβάσουν κάτι, έτσι το παιδί αντιλαμβάνεται πως το διάβασμα είναι αγγαρεία και όχι απόλαυση
Καλό είναι λοιπόν να δημιουργήσουμε εμείς τις συνθήκες που θα βοηθήσουν ένα παιδί να αγαπήσει το βιβλίο. Δηλαδή οι γονείς μπορούν να έχουν μια μικρή βιβλιοθήκη με παιδικά βιβλία προσβάσιμη στο παιδί, η οποία θα ανανεώνεται συνεχώς. Μπορούν επίσης να δημιουργήσουν ένα σημείο ή μια γωνία στο σπίτι που να υπάρχουν διάφορα έντυπα, όπως επίσης χαρτιά, μολύβια, μαρκαδόροι και άλλα είδη γραφής. Ακόμη οι επισκέψεις σε βιβλιοθήκες βοηθάνε το παιδί να έρθει σε επαφή με διάφορα βιβλία και το παρακινούνε ώστε να ψάξει περισσότερο να βρεί κάτι που θέλει. Τέλος το παιδί που βλέπει τους γονείς του να διαβάζουν ένα βιβλίο και να το απολαμβάνουν, μπαίνει σε μια διαδικασία να το κάνει και αυτό.
Τα παιδιά που περιβάλλονται από ανθρώπους που αγαπούν τα βιβλία και το διάβασμα έχουν περισσότερες πιθανότητες να το αγαπήσουν κι αυτά!

Αναστασία Τσακνάκη