“ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ…”
Μια ιστορία που γίνεται παράσταση για τη διαφορετικότητα και τις διαφορές που χωρίζουν τους ανθρώπους, αλλά και για τα κοινά σημεία, αυτά που ενώνουν τους πολίτες μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας.
Πολλές φορές οι διαφορές στο χρώμα, στη διάπλαση ή την προέλευση, στις ιδέες και τις αντιλήψεις θεωρούνται λόγοι προς διαφωνία, αλλά και ενισχύουν μια τάση για “αποστάσεις” από τους συνανθρώπους μας. Έτσι, πολύ εύκολα μπαίνουν στο περιθώριο οι «διαφορετικοί ».
Ο φόβος του αλλιώτικου κρατάει τους ανθρώπους μακριά τον ένα απ’ τον άλλο. Κοιτάμε περισσότερο και ψάχνουμε να βρούμε ποια είναι τα σημεία της διαφοράς μας. Και αφού τα «μαρκάρουμε» αποτραβιόμαστε στο περιβάλλον που μας είναι οικείο, όπου όλοι είναι ομοιόμορφοι φαινομενικά.
Μέσα απ΄ την παράσταση παρουσιάζεται πως νιώθει όμως ο διαφορετικός, ο ξένος, ο «άλλος». Τι συναισθήματα τον κατακλύζουν, όταν αντιλαμβάνεται ότι είναι ανεπιθύμητος. Πώς προσπαθεί να καλύψει αυτό που τον κάνει διαφορετικό, χωρίς επιτυχία. Και ο φόβος.. .και τότε μοναδική διέξοδος φαίνεται η φυγή.
Και αρχίζει λοιπόν ένα ταξίδι προς το άγνωστο. Ακόμα όμως κι όταν βρίσκει άτομα που του μοιάζουν, πάλι δεν γίνεται αποδεκτός. Μέσα από περιπέτειες και τις εμπειρίες που αποκτά τελικά καταλαβαίνει πως, οι άνθρωποι έχουν ίδιες ιστορίες να διηγηθούν για τον πόνο, την αγάπη, το χωρισμό, τη δύναμη για ελπίδα. Και χρειάστηκε μια ηρωική πράξη για να γίνει ξανά μέλος της κοινωνίας όπου ζούσε και να καταλήξει στο ότι «δεν είμαι ο μοναδικός διαφορετικός άνθρωπος στον κόσμο». Οι διαφορές των ατόμων δημιουργούν μια ανθρωπότητα γεμάτη ενδιαφέρον.
Ένα πολύ αξιόλογο βιβλίο που γίνεται παράσταση και με μικρές παραλλαγές στο τέλος αυτής μιλάει στις παιδικές ψυχές για δύσκολα θέματα: ξενοφοβία, μετανάστευση, διαφορές, για να καταλήξει σε ένα ελπιδοφόρο κι αισιόδοξο μήνυμα.
Όσο διαφορετικοί κι αν είμαστε μπορούμε να βρούμε τρόπο να συνυπάρχουμε με αρμονία.
• Την Τρίτη 26 Μαϊου, στις 6.00 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων “Μανόλης Αναγνωστάκης” του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστεί η παράσταση “ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ- ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ” από τα δυο τμήματα του Νηπιαγωγείου του ΚΟΠΕΡΤΙ, στα πλαίσια του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΙΔΕΙΑΣ της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η παράσταση περιλαμβάνει συμβολικές θεατρικές δράσεις, βασισμένες στο βιβλίο: Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους, Συγγραφέας: Νικόλας Ανδρικόπουλος, Εικονογράφηση: Νικόλας Ανδρικόπουλος, Εκδόσεις: Καλέντης

ΕΙΚΌΝΑ

 

Μαυρουδή Μαντώ